NIEKOĽKO PODÔB PADLETU



Ak ešte nemáte svoj účet na padlet.com, prichádzate o skvelý nástroj použiteľný bez ohľadu na predmet, ktorý vyučujete. V základnej verzii dostupnej bez poplatkov síce môžete mať aktívne len tri nástenky súčasne, no tie, ktoré už nepotrebujete upravovať a dopĺňať, si môžete stiahnuť a uložiť ako obrázok , pdf alebo tabuľku. Žiaci nepotrebujú nič okrem mobilných telefónov a zaobídete sa aj bez projektora či interaktívnej tabule, keďže všetko sa im zobrazí na ich obrazovkách. Obrovským benefitom je možnosť podať okamžitú spätnú väzbu.

Takže ako začať? Vytvorte si účet a po prihlásení sa jednoducho kliknite na „vytvoriť padlet“ a vyberte si z naozaj širokej ponuky násteniek s rôznou funkciou. Skvelým bonusom sú tipy, ktoré nájdete priamo pri volení vhodného rozloženia, aj s ukážkami, ako môže vyzerať finálny produkt. Po vytvorení rozloženia padlet zdieľate prostredníctvom linku alebo QR kódu.

Niekoľko nápadov, ako padlet použiť:

EXIT TICKET

Padlet je skvelým nástrojom na vyzbieranie čoraz populárnejších EXIT TICKET, v ktorých žiaci zhrnú, čo si z hodiny odnášajú. Či už ide o štruktúrovanú odpoveď na konkrétnu otázku zameranú na preberané učivo, alebo o všeobecnejšiu otázku typu „čo ťa dnes na hodine zaujalo?“, prípadne položenie otázky, na ktorú by žiaci ešte potrebovali dostať odpoveď nabudúce. Nezdržiavate sa rozdávaním a zbieraním papierikov a všetky odpovede máte prehľadne usporiadané na jednom mieste. Oodpovede vidia všetci, čo sa pri bežnej papierovej verzii zvyčajne nestáva.

INŠPIRÁCIA

Nástenka môže slúžiť ako vzájomná inšpirácia (medzi študentmi ale aj učiteľmi) – žiaci môžu pribežne prispievať návrhmi na zaujímavú knihu, ktorú čítali, film, ktorý videli, stránku, ktorú odporúčajú...Takýto padlet môže byť aktívny počas celého roka.  Učitelia si môžu navzájom poskytovať typy na aktivity či užitočné materiály.

TRIEDNY BLOG

Pravdepodobne najmenej náročný spôsob, ako vytvoriť triedny blog. Je pravda, že publikum bude obmedzené, no články budú predsa len dostupné viacerým ľuďom ako iba učiteľovi, ktorému žiak bežne text odovzdáva. Následne môžete padlet zazdieľať aj rodičom či žiakom iných tried. Padlet ponúka možnosť doplniť článok obrázkom a tiež funkciu komentovania jednotlivých článkov.

BRAINSTORMING

...čohokoľvek. Nápady sú zhrnuté na jednom mieste, na konci hodiny ich z tabule nezmažete, dajú sa presúvať, komentovať, farebne odlíšiť...

TVORENIE SPOLOČNÉHO PRÍBEHU

Učiteľ začne príbeh, ktorý sa následne rozvíja každým ďalším príspevkom. Je dobré určiť žiakom poradie, v ktorom majú príspevky písať, aby sa príbeh nenarušil tým, že súčasne sa pracuje na dvoch textoch. Môžeme obmedziť príspevok jednou vetou alebo časom, ktorý má každý žiak na napísanie svojho textu.

HLASOVANIE/SÚŤAŽ

Či už ide o hlasovanie o najlepší projekt, najkrajšiu fotku na danú tému alebo najvtipnejšiu odpoveď na zadanú otázku, pomocou padletu veľmi rýchlo a efektívne zozbierate hlasy celej triedy. Jednoducho vložte súťažné príspevky v akejkoľvek forme a následne vyhláste pravidlá hlasovania (každý žiak má iba jeden hlas, nemôže hlasovať za vlastnú prácu, musí pridať zdôvodnenie svojho výberu...).

NÁSTENKA SLOVNEJ ZÁSOBY

Vytvorte si na hodine cudzieho jazyka triedny slovník prebranej slovnej zásoby – s prekladom, príkladovou vetou a obrázkom k tomu. Žiaci budú mať vždy možnosť vrátiť sa k tomu, čo by mali vedieť, a vizuálne spracovanie im pomôže zapamätať si slovíčka oveľa rýchlejšie.

ORGANIZÉR VEDOMOSTÍ

Na nástenku môžete okrem textu či obrázkov pripájať aj videá. Jednotlivé príspevky sa dajú pospájať  (ak zvolíte rozloženie „plátno“), čím vytvoríte úžasnú myšlienkovú mapu so všetkými informáciami, ktoré žiaci k danej téme potrebujú.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu