KNIŽNÁ ŠIFRA (NIELEN) NA HODINÁCH LITERATÚRY

 


Riešili ste niekedy knižnú šifru známeho slovenského kníhkupectva? Bez ohľadu na to či áno alebo nie, nechajte sa inšpirovať a skúste ju zapojiť do vyučovania. Ide o veľmi flexibilný nástroj, ktorý môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi.  Je to aktivita zaujímavá pre jednotlivca, no súčasne ju môžeme zadať aj ako skupinovú prácu. Bude aj skvelou súťažou, aktivitou pri vyučovaní formou stanovíšť alebo spoločným projektom.

Knižná šifra ako úvodná motivácia

Učiteľom vytvorenú knižnú šifru môžu žiaci riešiť na začiatku školského roka alebo pri uvádzaní nového literárneho obdobia/žánru. Obsahovať môže všetky knihy, ktoré sa chystáme preberať, alebo nejaký reprezentatívny výber. Keďže mnohé z nich budú pre žiakov neznáme, je dovolené, aby používali zdroje – či už učebnicu, školskú knižnicu alebo internet (podľa náročnosti).

Knižná šifra ako opakovanie učiva

Zadania sú tiež vytvorené učiteľom, no keďže ide o formu opakovania už prebraného učiva, žiaci pracujú bez pomoci zdrojov. Podľa náročnosti zvolíme vhodnú formu realizácie – stanovíme časový limit, počet kníh, ktoré žiaci musia uhádnuť  alebo to, či majú uviesť aj autora.

Knižná šifra ako kreatívny žiacky projekt

Či už šifru použijete ako motiváciu alebo opakovanie, môžete jej vytvorenie zveriť  žiakom. Po krátkej ukážke, ako môžu vyzerať jednotlivé heslá, to určite zvládnu a zapoja aj kreativitu, svoju schopnosť využiť nadobudnuté vedomosti, vyhľadávať potrebné informácie či digitálne zručnosti.

Rôzne podoby šifry

Šifra môže mať podobu veľkého plagátu, na ktorom sa jednotlivé nápovedy prelínajú, alebo pre zjednodušenie oddelenú časť pre každú knihu.

Každý žiak môže dostať tajnú úlohu zobraziť jednu knihu (tie sa potom spoja do jedného plagátu) alebo môžu pracovať skupinovo, každá skupina s rovnakým zoznamom kníh, a porovnať si svoj výsledný produkt, ktorý môže byť následne využitý nasledujúci školský rok inou triedou.

Šifru môžeme spracovať aj v digitálnej podobe – vo forme plagátu alebo prezentácie.

Návrhy na zašifrovanie knižného titulu

-          obrázky (pri používaní obrázkov z internetu berieme ohľad na autorské práva)

-          mená postáv

-          rébusy či hádanky – 2000 – 16 (George Orwell: 1984), the opposite of BIG MEN (Louisa May Alcott: Little Women)

-          poprehadzované písmená názvu – BTOHI (J.R.R. Tolkien: Hobit)

-          známe citáty

-          súbor kľúčových slov

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu