Príspevky

Zobrazujú sa príspevky z dátumu október, 2023
Obraz
 KNIŽNÁ ŠIFRA (NIELEN) NA HODINÁCH LITERATÚRY   Riešili ste niekedy knižnú šifru známeho slovenského kníhkupectva? Bez ohľadu na to či áno alebo nie, nechajte sa inšpirovať a skúste ju zapojiť do vyučovania. Ide o veľmi flexibilný nástroj, ktorý môžete využiť hneď niekoľkými spôsobmi.   Je to aktivita zaujímavá pre jednotlivca, no súčasne ju môžeme zadať aj ako skupinovú prácu. Bude aj skvelou súťažou, aktivitou pri vyučovaní formou stanovíšť alebo spoločným projektom. Knižná šifra ako úvodná motivácia Učiteľom vytvorenú knižnú šifru môžu žiaci riešiť na začiatku školského roka alebo pri uvádzaní nového literárneho obdobia/žánru. Obsahovať môže všetky knihy, ktoré sa chystáme preberať, alebo nejaký reprezentatívny výber. Keďže mnohé z nich budú pre žiakov neznáme, je dovolené, aby používali zdroje – či už učebnicu, školskú knižnicu alebo internet (podľa náročnosti). Knižná šifra ako opakovanie učiva Zadania sú tiež vytvorené učiteľom, no keďže ide o formu opakovania už prebra
Obraz
 5 LEGO AKTIVÍT NA HODINU ANGLIČTINY Ak sa vám doma povaľujú LEGO kocky, šup s nimi do školy. V prípade, že žiadne nemáte, rýchlo nájdite spôsob, ako si nejaké zaobstarať. Ide o skvelú pomôcku, ktorú využijete na akomkoľvek predmete. Dnes si posvietime na hodinu cudzieho jazyka. 1.       OPAKOVANIE SLOVNEJ ZÁSOBY Študentom pripravte zoznam slovnej zásoby, ktorej opakovaniu sa chcete venovať. Každá skupina si vyberie slovo, ktoré v časovom limite znázorní pomocou kociek. Skupiny navzájom hádajú znázornené slová. Jednotlivé výtvory môžu skupiny tiež odfotiť a vložiť do zdieľanej Google prezentácie (Google Slides), ktorú zobrazíme pre všetky skupiny na tabuli pre lepšiu viditeľnosť alebo možnosť samostatnej práce v skupinách. Skupiny môžu svoje riešenia vpisovať na jednotlivé stránky k fotkám a vzájomne si ich tak porovnávať. 2.       VETNÉ ČLENY A SKLADBA VETY Použite farby ako symboly jednotlivých vetných členov (červená – sloveso, modrá – podstatné meno, zelená – prídavné meno.
Obraz
  KNIHA MÔJHO ŽIVOTA - OPAKOVANIE LITERÁRNYCH ŽÁNROV Túto aktivitu používam na hodinách anglickej literatúry ako formu opakovania literárnych žánrov. Dá sa však použiť aj na hodinách slovenskej literatúry či ako spôsob spoznávania sa v rámci triednických hodín. Zadanie si môžete upraviť podľa preberaných žánrov.